Een geplande keizersnede: voor de één is het een opluchting, voor de ander iets waar ze tegenop zien. Hoe dan ook, je weet wanneer je baby komt en dat geeft je de kans om je optimaal voor te bereiden. Maar hoe ziet de dag eruit? Wat moet je regelen? En welke dingen maken je herstel een stuk aangenamer? Hier vind je de meest volledige informatie én handige tips die je niet overal leest.
Waarom een keizersnede?
Een keizersnede wordt niet zomaar ingepland. Soms is het medisch noodzakelijk, bijvoorbeeld bij een stuitligging, placenta praevia (waarbij de placenta voor de uitgang ligt) of een eerdere keizersnede waarbij een natuurlijke bevalling niet veilig wordt geacht.
Ook als je last hebt van extreme bevallingsangst of een andere medische indicatie, kan een keizersnede een optie zijn. In overleg met je gynaecoloog maak je de beste keuze voor jou en je baby. En er is geen goed of fout.
Wat moet je regelen voor je geplande keizersnede?
Met een geplande keizersnede heb je een voorsprong: je kunt je goed voorbereiden. Dit zijn de belangrijkste dingen om te regelen:
✅ Bespreek je geboorteplan – Wil je huid-op-huidcontact direct na de geboorte? Wil je een golden hour? Sommige ziekenhuizen bieden een gentle sectio aan, waarbij het doek even omlaag gaat en je baby rustig geboren wordt. Informeer dit bij het ziekenhuis van jouw keuze als je dit zou willen.
✅ Regel je kraamzorg én extra hulp – Je zult extra rust nodig hebben, dus zorg dat je hulp krijgt. Ook kleine dingen zoals opstaan uit bed kunnen pittig zijn in de eerste dagen. Regel een supportteam.
✅ Bereid je herstelplek thuis voor – Zet je bed op de juiste hoogte, leg een voedingskussen klaar en zorg voor een mandje met essentials (zoals een waterfles, snacks en je telefoonoplader) naast je rustplek.
✅ Kies een goed ziekenhuis – Niet elk ziekenhuis heeft dezelfde werkwijze. Sommige bieden bijvoorbeeld familiegerichte keizersnedes aan, waarbij je partner en baby zo veel mogelijk bij je blijven.
Wat neem je mee naar het ziekenhuis?
Naast de standaard vluchttas, zijn er een paar extra dingen die echt handig zijn bij een keizersnede:
👜 Hoge, zachte onderbroeken – Gewone slipjes snijden precies op je litteken. Kies voor zachte, hoge slips die comfortabel zitten.
👜 Een voedingskussen – Ook als je geen borstvoeding geeft, is dit een lifesaver. Het geeft steun aan je lichaam en voorkomt dat je bij elke beweging je hechtingen voelt.
👜 Loszittende kleding – Je buik zal gevoelig zijn, dus een losse broek met een hoge taille of een zachte jurk is het fijnst om te dragen.
👜 Een waterfles met rietje – Opstaan is in het begin niet gemakkelijk. Met een rietje kun je liggend of halfzittend blijven drinken zonder dat je jezelf in ongemakkelijke bochten hoeft te wringen.
Hoe ziet de dag van je keizersnede eruit?
Je meldt je op de afgesproken tijd in het ziekenhuis, nuchter (je mag meestal 6 uur van tevoren niet meer eten of drinken).
Daarna volgen deze stappen:
🔹 Voorbereiding: Je krijgt een infuus, een katheter en een ruggenprik (spinale anesthesie). Dit betekent dat je onderlichaam gevoelloos wordt, maar je blijft wel wakker.
🔹 De operatie zelf: Dit duurt vaak niet langer dan 45 minuten. Je baby is meestal binnen 10 minuten geboren.
🔹 Na de geboorte: In veel ziekenhuizen kun je je baby direct op je borst krijgen voor huid-op-huidcontact. Als dat niet meteen lukt, kan je partner je baby vasthouden tot jij er klaar voor bent.
🔹 Het eerste uur: Je wordt naar de uitslaapkamer gebracht en als alles goed gaat, mag je daar je baby aanleggen of een flesje geven.
De keizersnede postpartumbox: dé must-have voor je herstel
Een keizersnede is geen kleinigheid. Het is een flinke buikoperatie en vraagt om een goed herstel. En daar wil je goed op voorbereid zijn! Met de Keizersnede Postpartumbox heb je alles in huis om je kraamtijd zo comfortabel mogelijk te maken. Geen last-minute zoektochten naar essentials, maar één box vol producten die écht verschil maken.
Wat zit erin?
🌿 Coldpacks – Trekkerig, jeukend of brandend litteken? Deze herbruikbare coldpacks zijn je redding. Koelen kalmeert én verlicht direct. Niet alleen voor je buik, maar ook voor gevoelige plekken zoals je vulva of aambeien.
💦 Peri bottle – Douchen kan even lastig zijn na je keizersnede, maar met deze spoelfles houd je jezelf fris en schoon. Extra handig: hij komt met een waterdichte reistas, dus perfect voor in je ziekenhuistas.
🍃 Poepzaadjes – Die eerste toiletbezoekjes na een keizersnede kunnen spannend zijn. Deze zadenmix helpt je darmen een handje, zodat je zonder stress en ongemak naar het toilet kunt.
🧼 Vochtige washandjes – Even geen energie om te douchen? Deze washandjes met verzorgende lotion geven je in een handomdraai een fris gevoel. Even opwarmen in de magnetron voor extra comfort!
🧴 Shea butter – Houd je litteken soepel en ondersteun het genezingsproces met deze 100% natuurlijke lichaamsboter. Perfect voor droge plekjes, schrale tepels én rode babybillen.
💊 SUPS vitamines – Na een keizersnede heeft je lichaam een boost nodig. Deze natuurlijke vitamines ondersteunen je herstel en helpen je weer op kracht te komen.
📖 Kiind magazine – Tussen alle voedingen, luiers en herstelmomenten door ook even een momentje voor jezelf? Dit feelgood magazine staat vol fijne artikelen over mindful ouderschap en selfcare.
🩸 Kraamverband & maandverband – Geen plastic rommel, maar heerlijk zacht, biologisch katoen. Extra absorberend en speciaal voor je gevoelige huid.
📘 Postpartum magazine – Alles wat je moet weten over je herstel na een keizersnede, van praktische littekenverzorging tot kraamplan-inspiratie. Samengesteld met verloskundigenpraktijk Femme en De Keizersnedeclub.
Met deze box geef je jezelf de beste zorg, zodat je minder ongemak ervaart en meer kunt genieten van je kraamtijd. Geen onnodig gedoe, gewoon de juiste producten op het juiste moment.
💖 Gun jezelf een fijner herstel! Bestel hier jouw Keizersnede Postpartumbox.
👉 Bekijk de Keizersnede Postpartumbox hier!
Tips voor een soepel herstel
Dit zijn de beste tips om je herstel na de keizersnede te versnellen en comfortabeler te maken:
💡 Doe de handdoek-truc bij het opstaan – Rol een handdoek op en druk hem zacht tegen je buik terwijl je opstaat. Dit geeft steun en voorkomt pijn.
💡 Draag een buikband (maar niet te strak!) – Dit kan helpen bij de ondersteuning, maar zet hem niet te strak. Je wil comfort, geen extra druk.
💡 Laat iemand je helpen met douchen – De eerste keer douchen voelt spannend. Vraag iemand om bij je te blijven voor extra zekerheid.
💡 Beperk kraambezoek – Rust is het allerbelangrijkste voor je herstel. Geef jezelf de tijd om aan je nieuwe ritme te wennen.
💡 Eet vezelrijk en drink genoeg – Obstipatie na een keizersnede is geen grap. Zorg voor vezels, water en onze poepzaadjes.
💡 Wees lief voor jezelf – Een keizersnede is een krachtige manier om je baby op de wereld te zetten. Je bent geen ‘minder moeder’ omdat je met een keizersnede bent bevallen. Jij hebt dit gedaan. Jij bent krachtig. 💖