Je moet gewoon ananas eten, daar begint het wel van
Een flinke vrijpartij, dat moet je doen, daar krijg je weeën van
Zo maar wat lukrake adviezen die je als zwangere naar je hoofd geslingerd krijgt als die bewuste einddatum van de zwangerschap is verstreken. Maar wat helpt nu wel en wat helpt nu niet als je de bevalling zelf wil opwekken? En wie heeft die adviezen ooit bedacht? Voor jou hier, een rijtje met feiten en fabels. De bevalling zelf opwekken, kan dat?
Ananas eten
Zelfs onze oma’s hadden het al over het eten van ananas om de bevalling op te wekken. Ik zal je gelijk vertellen: Dit helpt niet. Je hoeft niet de bonus van de supermarkt in de gaten te houden wanneer de ananassen in de aanbieding zijn, want het doet niets. Het zorgt enkel voor een vol gevoel en toename van maagzuur als je meerdere ananassen tot je neemt. Ananas eten komt overigens wel ergens vandaan. In ananas zit het stofje kinine. Men dacht of denkt dat dat de bevalling zou kunnen opwekken. Dit zit ook in tonic en bitter lemon. Helaas is het nooit wetenschappelijk bewezen dat dit kan helpen om de bevalling op te wekken.
Seks hebben
Er zijn maar weinig vrouwen die tot 40 weken zwangerschap swingen tussen de lakens, dus geen probleem als je nu denkt: SEKS WHUT? Maar men dénkt dat het wel zou kunnen helpen bij het opwekken van de weeën. En ik zeg ‘denkt’, want bewezen is het niet. Wat we wel weten is dat door een orgasme de baarmoeder samentrekt. Maar die trekt niet voldoende samen om daadwerkelijk de bevalling op te wekken anders zouden we seks compleet afraden tijdens de zwangerschap en dat doen we niet. Wel zit in sperma het hormoon prostaglandine, dat zorgt voor het verweken van de baarmoedermond. Helaas is dit in zulke kleine hoeveelheden aanwezig dat het nooit genoeg is om de bevalling te laten beginnen. Toch geven veel vrouwen aan dat de bevalling begon binnan 24u na de seks. Toeval of niet? Het kan in ieder geval geen kwaad om het te proberen 😉 Kleine noot: Als je vliezen gebroken zijn, geen seks meer hebben want dit vergroot de kans op infecties. Jezelf bevredigen om samentrekkingen op te wekken kan dan nog wel, of dat de bevalling kan opwekken vraag ik me af, maar het is hoe dan ook geen slecht idee natuurlijk.
Flink bewegen
Een rondje rijden over een klinkerweg, een eind fietsen, wandelen of naar de sportschool, menigeen zweert erbij als het gaat over het opwekken van de weeën. Maar helaas, ik kan er kort over zijn want dit helpt niet om de bevalling te beginnen. Ik ben wel enorme voorstander om zo lang mogelijk goed te bewegen, want hoe fitter je de bevalling in gaat, hoe gemakkelijker de bevalling gaat. Bewegen in de weken voor de bevalling kan er wel voor zorgen dat je kindje meer indaalt en zo steeds beter in de juiste positie gaat liggen. Bewegen tijdens de bevalling (dus uit bed, afwisselen, rondjes lopen) zorgt (echt waar) dat de bevalling minder lang duurt. Vind je het zwaar om lang op je benen te staan? Haal dan een fitnessbal in huis, daar kun je heerlijk op leunen, bouncen en je heupen draaien terwijl je met je armen en hoofd op de bal rust. Probeer elke dag je lijf te bewegen, zowel voor als tijdens de bevalling.
-> Ben jij al helemaal klaar voor de kraamtijd? Met De Postpartumbox haal je 13 producten in huis die zorgen voor een sneller herstel na de bevalling. Deze producten zijn onmisbaar voor elke vrouw! Bekijk de box hier.
Voetreflextherapie
Dit bestaat al lange tijd binnen de alternatieve geneeswijzen, als tool om de bevalling op te wekken. Tijdens deze therapie worden in je voeten zenuwen geprikkeld die je lichaam volledig kunnen laten ontspannen. Als je lichaam in volledige ontspanning is, kunnen door stimulatie van een knobbeltje aan de binnenkant van je voet contracties worden opgewekt. Dat knobbeltje schijnt namelijk in verbinding te staan met de baarmoeder. Helaas heb ik in mijn tien jaar verloskunde ervaring nog nooit iemand gezien bij wie de bevalling door middel van deze therapie begonnen is. Wel is het zo dat sommige vrouwen zelf echt denken dat de bevalling op deze manier is begonnen. Dus proberen kan altijd, maar een grote kans of een garantie dat de bevalling begint, is er niet.
Tepelstimulatie
Tepelstimulatie is wèl bewezen effectief om de bevalling op te wekken. Door tepelstimulatie kan het zijn dat je lijf oxytocine gaat aanmaken wat op zijn beurt resulteert in het starten van de weeën. Hoe hebben ze dit onderzocht? Ze hebben een groep zwangeren met een rijpe baarmoedermond (dus nagenoeg verstreken en met iets ontsluiting) bij elkaar gebracht. De ene helft werd gevraagd om af te wachten tot de bevalling begon en de andere helft werd gevraagd om hun tepels te stimuleren. Wat bleek: de vrouwen die aan tepelstimulatie deden bevielen vaker binnen 72 uur dan de groep die hun tepels in hun bh hielden. Het heeft dus wel degelijk zin. Echter moeten de tepels wel flink worden gestimuleerd. Het gaat dan om 15 minuten tot 3 uur stimuleren per dag! Dat kan door middel van massage of door zuigen. Het kan ook heel fijn zijn tijdens de bevalling, om meer te ontspannen, meer oxytocine aan te maken en op die manier de bevalling te bevorderen.
Strippen
Dit is de enige zinvolle wijze om de bevalling na de uitgerekende datum op te wekken. Maar niet in 100% van de gevallen. Strippen kan een verloskundige of gynaecoloog alleen proberen als er al ontsluiting is. Anders kan je überhaupt niet strippen. Met strippen probeert de verloskundig zorgverlener met twee vingers de vliezen los te woelen van de baarmoedermond. Dit kan best pijnlijk zijn, maar sommigen vinden het meevallen. Door te strippen kunnen hormonen (prostaglandines) vrijkomen die zorgen voor het verweken en openstaan van de baarmoedermond. Als de bevalling binnen 20 uur na het strippen begint wordt gezegd dat het komt door het strippen. Natuurlijk is ook hier altijd nog de kwestie tijd. Soms was je lijf anders ook gestart met weeën. Uit onderzoek blijkt dat bij 1 van de 8 vrouwen die gestript wordt ná 41 weken de bevalling op gang komt. Aan strippen zitten ook nadelen. Je kan er veel onregelmatige contracties van krijgen die zorgen voor slapeloze nachten in plaats van het krijgen van een baby. Het kan bloedverlies veroorzaken en heel soms breken de vliezen zonder dat de bevalling begint.
De echte conclusie is duidelijk
Excuses aan alle mama’s en bijna mama’s die met het lezen van dit artikel hadden gehoopt om een simpele alledaagse clou te hebben gevonden voor het opwekken van de bevalling. Eigenlijk zijn er maar weinig dingen die je kunt doen om de bevalling op te wekken. En dat is maar goed ook want anders werd dat bij de vleet gedaan en denk ik dat menig vrouw prematuur zou bevallen. Het enige wat helpt voor het opwekken van de bevalling is geduld. Dus mijn advies aan jou met je zwangere buik op de bank. Heb geduld en heb vertrouwen. Net als dat je niet precies weet wanneer je zwanger wordt, weet je ook niet precies wanneer die kleine baby eruit komt.
Schaf liever alvast De Postpartum Box aan, dan kan je je goed voorbereiden op wat er komen gaat als jouw kleintje er is.
VERLOSKUNDIGE LISA